17 Haziran 2016 Cuma

Galeri: Dün oyuncu, bugün koç


Bugün Cleveland Cavailers'ın baş antrenörü olarak NBA Finali oynayan Tyronn Lue, rakibi Golden State Warriors'un teknik patronu Steve Kerr ve birçoğu, bir zamanlar aynı sahada formalarıyla boy gösteriyordu. İşte NBA'in seçkin koçlarının antrenörlük ve oyunculuk dönemlerini yan yana getiren fotoğraflardan oluşan foto galeri...

Tyronn Lue'u hepimizin tanıdığı ilk an, Allen Iverson'dan tarihin en büyük ayarlarından birini yediği andı. Ancak Lue'un NBA macerası böyle başlamamıştı. Oyunculuk kariyerinde 11 yıl NBA'de top koşturan Lue, 1998 NBA Draftı'nın 23 numaralı seçimiydi. 7 farklı takımla geçen oyunculuk serüveni, Draft gecesi takas edildiği Los Angeles Lakers'la başladı. Koçluk kariyeri ise 22 Ocak 2016 günü, David Blatt'ın gönderilmesiyle start aldı.


Basketbola olan tutkusunu sahada başarıya dönüştüremese de kenarda efsane olabilmiş isimler var. Bunlardan biri de bugünkü OKC Thunder Koçu Billy Donovan. 1987 NBA Draftı'nın üçüncü turunda, 68. sırada Utah Jazz tarafından seçilen Donovan, hemen ardından serbest bırakıldı. 1987-88 sezonunda New York Knicks ile 44 maça çıkabilen tecrübeli teknik adam, daha sonra 19 yıl boyunca Florida Gators'ı çalıştırıp Joakim Noah, Al Horford gibi yıldızlara koçluk yapacak ve NCAA şampiyonluklarına uzanacaktı.


1983 NBA Draftı'nın 31. sırasında seçim yapan Atlanta Hawks, Doc Rivers'ı seçerek oyun kurucu mevkiine sağlam bir takviye yaptığını düşünüyordu. 13 yıllık kariyerinde maç başına 11 sayı, 6 asist rakamlarına ulaşan Rivers, Hawks'ın üst üste 6 sezon Play-Off'a gidişinde etkin rol oynadı. 1999'da Orlando Magic'le başlayan koçluk kariyerinin ilk sezonunda Yılın Koçu seçilen Rivers, daha sonra Boston'a taşındı ve Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen, Rajon Rondo gibi oyuncuların yer aldığı Boston Celtics'i 2008'de şampiyonluğa taşıdı. Rivers, 2013'ten beri oğlu Austin Rivers'ın da formasını giydiği Los Angeles Clippers'ın koçluğunu yapıyor.


1992 All-Star kadrosunda yer alan Jeff Hornacek, NBA'de Suns, Jazz, ve Sixers formalarıyla 14 yıl top koşturdu. Koçluk kariyerinde çıktığı 213 maçta 101 galibiyet alan Hornacek, geçen sezon çalıştırdığı Phoenix Suns'tan ayrıldı ve yeni sezonda New York Knicks'i çalıştıracak.


NBA tarihinde hem oyuncu, hem de koç olarak NBA şampiyonluğuna uzanabilmiş pek az isim var. Dallas Mavericks ile 2011'de kupaya uzanan Rick Carlislie da bu şanslı azınlıktan biri. 1985-86 sezonunda Boston Celtics tedrisatında Larry O'Brien Kupası'nı kaldıran başarılı teknik adam, Indiana Pacers'ı 4, Detroit Pistons'ı 2 yıl çalıştırdı ve 2008'den beri de Mavericks'in başında.


Koç olarak baktığınızda henüz tap taze görünse de oyunculuk perspektifinde Jason Kidd, gelmiş geçmiş en muhteşem oyun kuruculardan biriydi. Lig tarihinde en çok asist yapan iki oyuncudan biri olan Kidd, ligde geçirdiği 19 sezonda Suns, Mavericks, Nets ve Knicks formaları giyerken, Mavericks ile 2011'de şampiyonluk sevinci yaşadı. 1994-95 sezonunda Yılın Çaylağı seçilen J-Kidd, 10 kez All-Star olduğu kariyerinin ardından 2013'te Brooklyn Nets'te koçluğa başladı ve halen Milwaukee Bucks'ı çalıştırıyor.


Chicago Bulls'un efsane kadrosundaki oyunculardan biri olmak isteseniz ve Jordan-Pippen ikilisinden birini seçmek yasak olsa kim olurdunuz? Bu soruya hemen herkes Steve Kerr der. NBA kariyerini %45.4 üçlük yüzdesiyle tamamlayan ve bu alanda NBA tarihinin en iyisi olan Kerr, Bulls ile üst üste üç şampiyonluk kazanıp Phil Jackson'ın koçluğundaki efsane kadroya ismini yazdırdı. Yetmedi, bir de Gregg Popovich'in Spurs'ü ile iki şampiyonluk daha kazandı. Kariyerine yorumculukla devam ederken bir anda sahaya inen Kerr, Baş Antrenörlük kariyerinin ilk yılında da Golden State Warriors ile zafere uzandı.


Fred Hoiberg, Chicago Bulls'un baş antrenörü olabilir. Ancak ismini duyduğumuzda akla ilk olarak löp löp soktuğu üçlükler geliyor. 1995 NBA Draftı'nın ikinci turunda Pacers tarafından seçilen Hoiberg, çok şatafatlı bir oyuncu olamasa da üçlükleriyle adından sıkça söz ettiren biriydi. Chicago ve Indiana'da dört, Minnesota'da iki sezon oynadı ve 2 Haziran 2015'ten Bulls'u çalıştırmaya başladı.


Koçluk bazılarına oyunculuktan daha fazla yakışır. Ya da tam tersi de olabilir bilemedim. NBA'de 13 senede 7 farklı takım forması giyen Earl Watson, 36 yaşında Phoenix Suns'ta Jeff Hornacek'ten boşalan baş antrenörlük koltuğuna egçti ve ligin en genç teknik patronu oldu. O güne de Hornacek'in yardımcılığını yürüten Watson'la devam kararı alan Suns, yeni moda olan 'genç koç' akımına ayak uydurmuşa benziyor.


Bazılarıysa şanslı doğar. Luke Walton basketbola hiç bulaşmamış biri bile olsa Bill Walton'un oğlu olarak süper bir hayat yaşayabilirdi. Ancak o tıpkı babası gibi NBA'in hayalini kurdu ve o hayalleri gerçekleştirmeye devam ediyor. 2009 ve 2010'da üst üste iki şampiyonluk kazanan Lakers'ın en baba yedeklerinden biri olan Walton, Golden State Warriors'ta Steve Kerr'ün baş yardımcısı olarak şampiyonluk kupasını takım elbiseyle de kaldırmayı başardı. Bu başarısı onu, 2003'te kendisini ikinci turda Draft eden Los Angeles Lakers'a 36 yaşında baş antrenör yapmaya yetmişe benziyor.


Beyler gülmeyin, ayıptır. NBA'de oynamak için ille de uzun olacaksınız diye bir kaide yok. 1.80'lik Scott Brooks altı farklı takım formasıyla dile kolay on sene başardı bunu ve 1994'te Houston Rockets ile şampiyonluk yaşadı. 2009-2010 sezonunda OKC Thunder'ın başındayken Yılın Koçu seçilen Brooks, 2014-2015 sezonunda takım 6 sezonda ilk defa Play-Off yapamayınca kovuldu. Brooks, 26 Nisan'dan beri Washington Wizards'ı çalıştırıyor.


1986 NBA Draftı'nın ikinci turunda Seattle Supersonics (nur içinde yatsın) tarafından seçilen Nate McMillan, 12 yıllık NBA kariyerinin ardından ilk baş antrenörlük deneyimini de 2000 yılında bu kulüple yaşadı. Pacers'ta asistanlık yapan McMillan, 2005-2012 yılları arasında da Portland Trail Blazers'ta çalıştı.


Hiç yorum yok: